Tens är en typ av smärtlindring som kan användas både om du får ont plötsligt och om du har haft ont en länge tid. Behandlingen består av att du får plattor som sätts på huden och som skickar svag ström under minst 20 minuter. Det gör att du tillfälligt får mindre ont, men själva orsaken till besvären påverkas inte direkt men kan i vissa fall påverkas indirekt.
Det är viktigt att ställa en korrekt diagnos innan du får behandling med TENS. Har du pacemaker så är TENS en olämplig behandlingsform.
Högfrekvent stimulering: Det ena sättet är att smärtan lindras genom att smärtsignalerna till hjärnan blockeras. Det sker med högfrekvent stimulering, vilket innebär att elektriska impulser skickas med snabb hastighet.
Lågfrekvent stimulering: Det andra sättet är att förstärka kroppens eget system för att lindra smärtan. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering, vilket innebär att de elektriska impulserna skickas med långsammare hastighet. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta.
Högfrekvent och lågfrekvent stimulering kan kombineras.
En av fördelarna med TENS är att då man hittat optimal terapeutisk placering av elektroder och inställning på låg- resp högfrekvent stimulering så kan individen själv behandla sig vid behov.
Metoden passar också bra för ”nåltveksamma” individer.