Kategorier
Fingrar - hand - handled

Fingrar – hand – handled

Handledssmärta kan komma efter trauma t.ex. fallolycka då man tagit emot med handen. Smärtan kan också komma av överbelastning som t. ex. vid arbete med dator. Om handleden smärtar utan något direkt trauma är det viktigt att ta reda på orsaken till smärtan.

Boka tid för bedömning och rehabplan av din handledssmärta. Boka tid via bokadirekt

arm, hand, wrist-153258.jpg

Nedan kan du läsa lite mer om olika smärttillstånd i fingrar, hand och handled.


Karpaltunnelsyndrom är ett vanligt besvär i handleden som beror på en nervinklämning i handleden. Det ger ofta domning och stickningar i händerna. Ungefär 5% av Europas befolkning lider någongång av karpaltunnelsyndrom. Symptomen förvärras ofta under natten och ofta efter långvarigt tungt arbete. Kvinnor i medelåldern är överrepresenterade och ofta i samband med graviditet.

Morbus de Quervain är ett tillstånd som ger upphov till smärta på tumsidan av handleden över senfacket där senorna som drar ut tummen, från övriga fingrar, löper. Tillståndet kallas även för stenoserande tendovaginit. Smärtan brukar gå över efter vila. Vid mer långdragna besvär kan en operation lösa problemen. Denna typ av handledsbesvär benämns även som senskideinflammation.

Vikingasjukan eller som den också heter Dupuytrens kontraktur innebär att hinnan som omger musklerna i handflatan förkortas och blir tjockare. Detta kan leda till att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut helt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram