Kategorier
Armbåge - Smärttillstånd

Armbåge – smärttillstånd

Tennisarmbåge – Lateral epikondylalgi Symptomen vid tennisarmbåge utvecklas gradvis. I de flesta fall är smärtan mild till en början för att sedan gradvis bli värre. Ofta vet man inte när skadan uppkom. Har smärtan uppkommit plötsligt så är det mer troligt en muskelbristning.

disease, the medicine, health-4392169.jpg

Vanliga tecken och symptom på tennisarmbåge är: 

  • Smärta och ömhet på utsidan av armbågen. 
  • Smärta och svaghet vid greppande handrörelse.
  • Stelhet i armbågsleden. Många beskriver smärta när de ska sträcka ut armen på morgonen. 

Symptomen blir vanligtvis värre vid användning av underarmen, som vid utövande av racket sporter, vid vridrörelser eller t.ex. att skaka hand. Även statiska positioner kan ge molande smärta, exempelvis i samband datorrelaterat arbete. Smärttillstånd kan uppstå i både höger och vänster armbåge men det är vanligast att din dominanta arm drabbas.

Golfarmbåge – Medial epikondylalgi Vid golfarmbåge uppstår samma smärtproblematik som vid tennisarmbåge fast smärtan istället är lokaliserat på insidan av armbågen. Vid golfarmbåge så gör det oftast ont när du greppar om någonting. Det gör främst ont i armbågen när man aktivt använder armen och inte lika mycket när armen befinner sig i vila.

Studentarmbåge – Olekranonbursit Mellan armbågen och huden finns en tunn, vätskefylld hinna (en slemsäck alternativt bursa) som ser till att strukturerna runt armbågen rör sig friktionsfritt. Olekranon är det latinska namnet på armbågsspetsen och bursit betyder inflammation i en slemsäck. Om man stöder sig på armbågarna under lång tid, som t.ex. studenter kan göra under perioder, därav namnet studentarmbåge, så kan en irritation av slemsäcken uppkomma och den blir vätskefylld. Svullnaden syns märkbart på armbågsspetsen och armbågen smärtar i både vila och rörelse. Svullnad på armbågen kan även uppstå om man slår i armbågen.

Har man fått skrubbsår, eksem eller psoriasis i armbågsregionen så kan man även få en bakteriell infektion i bursan. I dessa fall ser man ofta en svullnad, hudrodnad samt en värmeökning på armbågen.

Oavsett vilken av symptomen ovan du har så finns det hjälp att få. Boka ett besök för att få en bedömning av din armbåge samt en behandlingsplan. Boka tid via bokadirekt

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram